Végül sikerült lefőzni a mezopotámiai ihletésű sörömet.
Az alábbi volt a recept:
- a korábban sütött bappir
- 660g pilsner maláta
- 70g aszalt füge
- 50g aszalt datolya
- 30g mazsola
- 30g méz
- szerecsendió
- koriander
- 5g komló
- fügéről és datolyáról fogott élesztő
Nagyjából 70 fokos vízhez hozzátettem a darabokra tördelt bappirt, amint átázott és elkezdett szétesni hozzákevertem a malátát és a többi hozzávalót. Az aszalt gyümölcsöket feldaraboltam. Nagyjából 3 gramm koriandert és egy fél szerecsendiót összetörtem mozsárba és hozzáadtam. 65 fokon cefréztem 1 órát. A komló egy régi tettnangerből maradt adag, amit korábban összetörtem és 1-2 hónapig szobahőmérsékleten, szabad levegőn tároltam, így nem igazán ad a keserűséghez, de segíti az eltarthatóságot. A cefrézés lejárta után 80 fokig melegítettem a cefrét, és utána hűteni kezdtem, mivel raw ale-t szerettem volna. Mikor lehűlt hozzáadtam az élesztőmet, és 20 fokon erjesztettem. Az erjesztés végével hozzáadtam még fél-fél maroknyit az aszalt gyümölcsökből. Mikor az aszalt gyümölcsök erjedése is leállt, teát főztem összezúzott fél szerecsendióból és 3 gramm korianderből és kb fél deciliter forró vízből. Amikor kihűlt a tea hozzáadtam az erjesztőhöz, de már a fűszerek nélkül.
A bappir
Aszalt gyümölcsök
Forró fürdőt vesz a bappir