Utazásom a sörfőzés világában

Zymosis

Zymosis

Ninkaszi kincse

2022. október 02. - Pődör István

Végül sikerült lefőzni a mezopotámiai ihletésű sörömet.

Az alábbi volt a recept:

  • a korábban sütött bappir
  • 660g pilsner maláta
  • 70g aszalt füge
  • 50g aszalt datolya
  • 30g mazsola
  • 30g méz
  • szerecsendió
  • koriander
  • 5g komló 
  • fügéről és datolyáról fogott élesztő

Nagyjából 70 fokos vízhez hozzátettem a darabokra tördelt bappirt, amint átázott és elkezdett szétesni hozzákevertem a malátát és a többi hozzávalót. Az aszalt gyümölcsöket feldaraboltam. Nagyjából 3 gramm koriandert és egy fél szerecsendiót összetörtem mozsárba és hozzáadtam. 65 fokon cefréztem 1 órát. A komló egy régi tettnangerből maradt adag, amit korábban összetörtem és 1-2 hónapig szobahőmérsékleten, szabad levegőn tároltam, így nem igazán ad a keserűséghez, de segíti az eltarthatóságot. A cefrézés lejárta után 80 fokig melegítettem a cefrét, és utána hűteni kezdtem, mivel raw ale-t szerettem volna. Mikor lehűlt hozzáadtam az élesztőmet, és 20 fokon erjesztettem. Az erjesztés végével hozzáadtam még fél-fél maroknyit az aszalt gyümölcsökből. Mikor az aszalt gyümölcsök erjedése is leállt, teát főztem összezúzott fél szerecsendióból és 3 gramm korianderből és kb fél deciliter forró vízből. Amikor kihűlt a tea hozzáadtam az erjesztőhöz, de már a fűszerek nélkül.


bappir.jpgA bappir

aszalt.jpgAszalt gyümölcsök

fozes1.jpgfozes2.jpgForró fürdőt vesz a bappir

fozes3.jpgfozes4.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zymosis.blog.hu/api/trackback/id/tr9717935212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása