Már egy ideje megfogadtam, hogy megpróbálkozok egy lambic főzésével. Vegyes sikert értem el.
Ha már lambic, akkor megpróbálkoztam a turbid mash-inggel. Ez eléggé hasonlít a dekokciós cefrézéshez, csak itt nem a cefre sűrűjéből veszünk el, hanem a folyékony részből. Ezt 82 °C fölé melegítve megállítjuk az enzimek működését, ezzel magas keményítő tartalmú cefrét nyerünk, amik majd az erjedés során a sörélesztőn kívül minden más (brett, lactobacillus, pediococcus) szívesen elfogyaszt.
A recept (10 literes adag):
- 1250 g pilseni maláta
- 1250 g malátázatlan búza
- 5 g "állott" saaz - 30 perc forralás
- 2000 g meggy
Cefrézés (a hőlépcsőket forró víz hozzáadásával kell elérni):
- 45 °C - 0,5-0,6 l/kg - 10-20 perc
- 58 °C - 10 perc -> 5 dl levet levenni, 82 °C fölé melegíteni
- 66 °C - 30 perc -> 1 l levet levenni, 82 °C fölé
- 72 °C - 30 perc
Leválasztott lé hozzáadása, mashout, 88 °C-os vízzel máslás.
A főzést megelőzően pár hónappal kitettem egy adag komlót egy papírzacskóban a konyhába, így próbáltam a letárolt komlót helyettesíteni.
Forralás végén a méréseim szerint alacsony SG-t értem el, így 100g száraz maláta kivonatot adtam hozzá.
Ezután hűtés, majd Fermentis K-97 élesztővel beoltás (tudom, ez így már nem tradícionális lambic, de azt akartam, hogy kicsit hamarabb végezzen).
Innen kezdődött a jó része az egésznek. Megittam a következő söröket, majd az üveg alján lévő üledéket az erjedő sörhöz adtam:
- 3 Fonteinen Oude Kriek
- Boon Oude Kriek
- Boon Oude Geuze
- Abbaye Notre-Dame D'Orval (ez nem lambic, de brettel erjesztett)
2022 augusztusában történt a főzés.
Képek a főzésről:
1-2 hónap erjedés után szépen megjelent "fertőzés" a sör tetején amit más sörnél nem szeretnék látni:
2023 februárjában hozzáadtam a meggyet, ami után nem sokkal ismét megjelentek a buborékok:
Ezután már csak a palackozás volt, és beküldhettem a versenyekre. Azokat az üvegeket, amiket ismerősöknek ajándékoztam, 0,375 l-es pezsgősüvegekbe töltöttem, amit leviaszoltam.
A versenyeken vegyes sikereket értem el:
A szegedi II. Corso-Korsó házisörfőzők versenyén 41 ponttal 3. helyet értem el. Pontozólap
A budapesti XI. Házisörfőzők nemzetközi versenyén 26 ponttal, nem értem el helyezést. Pontozólap
Mivel egy műanyag hordócskában erjesztettem, így túl sok oxigént kapott, ez jól le is van írva a pesti pontozólapon. Szóval a következő próbálkozás üvegballonba fog kerülni. Hamarosan tervezem újra lefőzni.
Hasznos linkek:
https://beerandbrewing.com/basic-kriek-lambic-recipe/