Mindig is érdekelt a spontán erjesztésű sörök világa, ezért úgy döntöttem, hogy én is megpróbálom. A természetben rengeteg helyen találkozhatunk vadélesztővel, például gyümölcsökön, virágokon, telelő darázskirálynők gyomrában...
Én most a virágokat választottam. Az udvarunkon lévő szarkalábakból levágtam kb 6 virágot, és egy kis üvegnyi 100%-os almalébe tettem pár napra. Ez tökéletes táptalaj az élesztőknek, mivel tele van egyszerű cukrokkal, és az almalé alacsony ph-ja segít elkerülni a nem kívánatos organizmusokat. Pár nap alatt láthatóan beindult az erjedés. Sajnos erről a fázisról nem készítettem fényképet. Nagyjából 3 hét múlva kellemes almabor illatú lett a kis starter.
A következő fázishoz készítettem malátakivonatból, élesztő tápsóból és vízből egy élesztő startert. Fél liter vízben felfőztem 50 g kivonatot, majd azt lehűtöttem, és egy kifertőtlenített üvegbe töltöttem. Az almaleves üvegből leöntöttem a lé nagy részét, a maradékot az üledékkel pedig a malátakivonatos cefrébe öntöttem. Napfénytől védett helyre tettem, pár nap múlva jól láthatóan erjedésnek indult, hófehér habbal a tetején.
Illatra mintha egy jófajta belga sör lenne, ami nem meglepő, mert a természetben megtalálható élesztők nagy része POF+.
Jelenleg várom, hogy teljesen leerjedjen, aztán főzök vele egy próbasört.
Az erjedés végével szépen letisztult a sör, az élesztő pedig leült az aljára.
Érdekes olvasmányok:
https://fermentator.hu/2020/08/17/lombic_lambic_23_d/
https://bootlegbiology.com/diy/capturing-yeast/